КАФЕДРА АНГЛІЙСЬКОЇ І НІМЕЦЬКОЇ ФІЛОЛОГІЇ ТА ПЕРЕКЛАДУ ІМЕНІ ПРОФЕСОРА І.В. КОРУНЦЯ

Ботулізм перекинувся на м’ясо, є жертви

Двоє чоловіків з Сокальського району на Львівщині постраждали від ботулізму. Хворих 21 серпня госпіталізували до реанімаційного відділення Львівсьої обласної інфекційної лікарні.

Про це повідомляє ZAXID.NET.

«Чоловіки 1958 і 1959 року народження споживали м’ясні консерви домашнього приготування і за деякий час їм стало зле. Їх доправили спочатку до районної лікарні, а звідти до Львова. Зараз обоє пацієнтів у реанімації, їхній стан важкий», — каже головний епідеміолог Львівщини Наталія Тімко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ботулізм: на курорті дві туристки потрапили до реанімації

Лікар інформує, що при цьому захворюванні пацієнтам необхідно якнайшвидше ввести сироватку від ботулізму. Що швидше її введуть, то швидше токсин буде нейтралізуватися і менше вражати органи і системи. Однак, сироватки від ботулізму в лікарні немає. Медики поінформували про це МОЗ і чекають сироватку. Наразі лікарі роблять все, що в їхніх силах, для порятунку хворих.

«Цього року ботулізм діагностували вже у семи мешканців області. Усі вони занедужали через вживання м’ясних консервів домашнього приготування. В Україні цьогоріч захворіло вже понад 90 осіб. Через відсутність сироватки дев’ятеро пацієнтів померло», — говорить лікар.

Ботулізм це гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах.

Першими симптомами ботулізму є: слабкість, запаморочення, головний біль, сухість в роті. Також може бути нудота, блювота, випорожнення, температура тіла найчастіше не підвищена. Протягом декількох годин або кількох діб з’являються симптоми ураження нервових центрів головного мозку: порушення зору, двоїння в очах, сітка перед очима, розширення зіниць, біль та труднощі при русі очних яблук. Пізніше виникає ураження дихального центру, в результаті чого може настати розлад дихання і смерть від задухи.

Лікарі радять дотримуватися основного правила чистоти. Що краще помита городина, гриби перед консервуванням, риба перед засолом, тим менша ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму. Найменше здуття кришки на консервованих продуктах сигнал про те, що цю продукцію не то що їсти, навіть пробувати не можна.

З початку 2017-го станом на 18 липня в Україні зареєстровані 90 випадків захворювання на ботулізм, повідомили у Міністерстві охорони здоров’я. Дев’ять людей загинули. Вісім із дев’яти померлих захворіли внаслідок вживання в’яленої риби, четверо — риби промислового виробництва.

Джерело

Share
Добавить комментарий

Blue Captcha Image
Новый проверочный код

*

Share